Friday, April 15, 2011

Mee Sanggul Goreng

Resepi Mee Sanggul Goreng

Bahan :


Sepeket mee sanggul (8 ketul) direndam ½ jam atau sehingga lembut.
2 ulas bawang merah (dipotong nipis)
1 ulas bawang putih(tumbuk halus)
5 sudu besar Cili kisar
2 biji cili padi(ditumbuk halus)
½ cawan air
1 Sudu besar kicap
2 Sudu besa sos cili
15 ekor udang sederhana
2 keping fishcake (potong nipis2)
Garam dan gula secukup rasa
2 genggam taugeh
Kucai potong (1 cm)


Cara
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan cili padi yang ditumbuk dengan air dan masak sehingga kering air
3. Masukkan udang dan gaul sebentar.
4. Masukkan kicap, sos cili, garam dan gula.
5. Masukkan fishcake dan gaul rata
6. Masukkan taugeh, kucai dan mee selama 5 minit.
7. Angkat dan sedia dihidang..


No comments:

Post a Comment