Wednesday, May 15, 2013

Resepi Roti Puri/Arab dan Kari Dal Udang







Roti Puri/Arab

Bahan2 ( 10 ke 12 biji )


2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula *
125ml air panas *
40-50ml air
Minyak utk mengoreng

Cara2


1. Satukan bahan bertanda (*) dan kacau sehingga larut
2. Satukan tepung dan yis .. gaulkan
3. Satukan kedua-dua adunan, dan digaul dengan mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi doh dan tak melekat di tangah
4. Tutup bekas adunan dengan kain lembap dan perap doh selama 30minit ..doh akan naik 2-3 kali ganda
5. Bahagikan doh kepada 10-12 bhgian bulat yg kecil dan canai doh nipis nipis.
6. Goreng dengan minyak yan gbetul-betul panas dan angkat bila sudah kekuningan.



Kari Dal Udang 
Bahan-bahan
2 sudu besar kacang dal (direndam dulu 15 minit dan direbus sehingga empuk)
1 ulas bawang merah dimayang
1 ulas bawang putih dimayang
1 biji bwang besar ditumbuk halus
1 cm halia di potong nipis
1 tangkai daun kari
2 kuntum bunga lawang, 1batang kayu manis, 2 biji bunga cengkih(rempah tumis)
1 paket rempah kari daging Babas
1 biji kentang dibelah 4 dan 1batang karot potong panjang2
15 ekor udang segar
setengan cawan santan
garam


Caranya:

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Bila dah garing, masukkan rempah tumis dan daun kari.
3. Masukkan rempah kari, kacau rata, masukkan setengah cawan air.
4. Bila dah naik minyak/garing, masukkan kentang yang telah      dipotong tadi.
5. Masukkan santan dan kacang dal.
6. Masak kentang hingga empuk dan masukkan karot.
7. Bila dah mendidih, baru masukkan udang tadi dan garam. Kacau rata.
 Biarkan masak 5 ke 10 minit dan sedia diangkat.

No comments:

Post a Comment