Saturday, March 6, 2010

Masak talapia pindang dalam buluh??

Senaman, warm up kasi cargas masa nak panjat bukit nanti ..


 

Berkumpul dalam kumpulan..


Naik jeep pg ke lokasi untuk jungle treking memang best..Dah memulakan perjalanan dengan pantas untuk memotong kumpulan lain dan mencari check point cm ala2 treasure hunt gitu..

Apa lagi jawab soklan yang diberi dengan kerjasama yang jitu dari ahli kumpulan..
Sambil tunggu turn untuk berkayak..layan biskut tiger dulu dengan ain n aishah..huhuh
Dah dapat kayak apa lagi kasi kayuh la ke pulau..pasni nk makan lak lapor2..
Sampai2 jer pulau kitorg diberi beberapa batang buluh,beras,ikan talapia, cili padi n merah, kunyit, garam, asam jawa itu jer..mula2 igt sampai dah boleh terus ngap..rupa2nya kena masak dulu huhuhu..

Dengan barang2 tu agak anda leh wat apa yer..???Ini salah satu aktiviti untuk menguji kebolehan anda menghadapi keadaan di dalam hutan dan menggunakan apa sahaja yang ada di sekeliling anda untuk meneruskan kehidupan..huhu

Tanpa berlengah lagi peserta lelaki ditugaskan menyiang ikan dan masak nasik dalam buluh..diorg jugak yang nyalakan api pakai kayu kena cari sendiri..Peserta perempuan memegang amanah untuk memasak lauk apalagi setelah congak2 barang yang disediakan tenggg...masak ikan talapia pindang dan air asam untuk pencincah dan talapia bakar..terima kasih jugak pada pakcik yang teman kitorg tolong buatkan senduk dan bekas dari buluh untuk letak makanan..

Ini dia hasilnya siap di hias lagi..daun besar untuk jadi pelapik..diambil masa on da way panjat bukit di bawa naik rakit hingga ke pulau..
Waktu pengadilan oleh juri yang berkaki lebar..heheLast skali sementara menunggu turn untuk naik boat..ada sedikit taklimat oleh penceramah2..
Aku terjatuh masa nak duduk atas buluh nih..waaa sakit..luka tangan aku..

Sampai balik ke Empangan Muda selepas menaiki boat..memang penat tapi seronok.


Terima kasih kepada Peserta Kumpulan Gang Starz saling berkerjasama sepanjang kita di Induksi :)

No comments:

Post a Comment