Thursday, February 27, 2014

Resepi Badak Berendam..feveret gak kuih ni

Aku ni walaupun orang kacukan Kedah & Penang tapi aku suka makan dan mencuba resepi-resepi kuih ataau makanan negeri-negeri lain.
contohnya..kuih badak berendam yang asal dari Pantai Timur...sedap dan sesuai untuk wat minum petang atau menjamu orang datang umah..

jom layan gambar badak berendam aku......kuih ni laki sekali ngadap 6-7 bijik..lemak2 manis gitu..


Bahan-bahan ( untuk 20 biji )

inti kelapa 

kelapa parut secukupnya dimasak diatas api dengan gula melaka yang telah dimasak bersama air sehingga kering

Kulit

2 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan perahan air daun pandan.
1/2 sudu teh garam

utk dadih

21/2 cwan santan, 2 sudu tepung beras & 1/2 sudu teh garam
3 helai daun pandan

Cara-cara
  1. campur dan gaul rata semua bahan2 utk dadih, lalu dikacau atas api perlahan hingga pekat...lebihkurang 5 mnit dan diketepikan.
  2. bulat2 kan inti kelapa.ikut suka la nk besar @ kecil
  3. campurkan garam dgn air pandan & gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut hingga mnjadi doh yg boleh dibentuk.
  4. ambil sedikit doh, bulat2 kan lalu dileperkan. letakkan inti dlm nya dan dikelim rapat. buat hingga habis. letak atas plastik agar x melekat.
  5. didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih.pastu masukkan 'badak2' (bola2 pulut la hehe..) kedalamnya.
  6. bila kesemua bola2 timbul/terapung, biar mendidih 3,4 minit barulah di angkat & ditos kan.
  7. terus masukkan kedalam dadih tadi..sedia di makan..


No comments:

Post a Comment