· 1/2kg udang (15 ekor)
1 cawan
santan
1
paket serbuk kari daging
6
urat kcg buncis(potong kecil)
Kentang
2 bj (4 belah)
2 ulas bwg putih*
1 ulas bawang besar*
1 inci halia*(kisar)
1 s/b cili boh
2 tangkai daun kari
1 kuntum bunga lawang
1 btg kulit kayu manis
(yg pendek je)
garam, gula
Cara-cara
1. Tumis bahan
kisar, daun kari,bunga lawang dan kulit kayu manis sampai naik bau dan
kekuningan.
2. Masukkan cili boh dan
rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air terlebih dahulu.
3. Kacau sehingga pecah
minyak/rempah betul2 masak, garing.
4. Masukkan santan dan
ubi kentang
5. Apabila ubi
hampir empuk, masukkan udang, kacang panjang serta bahan perasa.
6. Masak selama 5 minit
dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment