Spagheti Bolognese
Bahan
Mee:
Spagheti apa2 brand
Air 2 jug
1 sudu minyak masak
Kuah:
2 sudu minyak zaitun/jagung/masak
2 ulas bwg putih n bwg merah(rincik halus)
2 sudu cili blend
3 sudu sos cili
4 keping daging burger( lembu )-dihacurkan guna garfu
1 tin kecil tomato puree
1 tin cendawan butang(potong nipis2)
1 btg karot(potong kiub)
garam dan gulasecukup rasa
1 sudu kecil oregano
10 biji tomato ceri/3 biji tomato biasa
Cara
Mee:
1.Didihkan air dengan satu sudu minyak
2.Masukkan spagheti
3.Rebus hingga lembut.
Kuah:
1. Tumis bwg merah n putih dengan minyak.
2. Masukkan daging dgn 1 cawan air..biarkan daging masak dengan api perlahan dalam 5 minit
3.Masukkan tomato puree dan cili sos-biar didih
4.Masukkan garam, gula, oregano
5. Masukkan cendawan dan karot
6.Masukkan tomato yang di pecahkan.
7. Setelah masak tutup api dan sedia dihidangkan..
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment